Încălzirea globală în România, tot mai gravă: ce se întâmplă cu Dunărea, fără precedent

de: Iulia Kelt
08 08. 2022

Nici România nu scapă de efectele devastatoare ale încălzirii globale. În acest moment, Dunărea se află mult sub pragul normalității, atunci când vorbim despre debit.

Aceasta situație ar putea da naștere, pe viitor, unor consecințe devastatoare pentru mediu, dar și pentru buna funcționare a vieții, așa cum o știm.

Dunărea se află, anul acesta, în luna august, la un prag critic, fără precedent în România

Debitul Dunării din România, sub limită

Mai exact, debitul Dunării la intrarea în România, la Baziaș, urmează să ajungă la 1.950 de metri cubi pe secundă săptămâna viitoare.

Cu alte cuvinte, pe parcursul săptămânii viitoare va fi cu peste 50% mai mic decât media lunii august din anii trecuţi.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în prima zi staţionar, scade la valoarea de 2.000 mc/s în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 1.950 mc/s, unde rămâne staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului relativ staţionare pe sectorul Gruia – Calafat şi în uşoară creştere pe sectorul Bechet – Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare pe tot sectorul românesc”, se arată în prognoza INHGA, conform Agerpres.

Acest lucru va influența, așa cum este firesc, toate râurile din țara noastră, hidrologii avertizând că, în perioada 7-13 august, debitul acestora va fi în scădere dramatică.

De asemenea, tot ei sunt cei care anunță că, din cauza ploilor ce vor acoperi, în curând, o parte din țară, există pericolul ca unele râuri să formeze viituri, iar acesta vor fi favorizate de căderea abundentă de apă dinspre versanți. Regiunile care ar putea fi afectate sunt Maramureș, Nordul Moldovei și Crișana.

Așadar, aceste contraste pe care vremea ni le aplică, în ultimii ani, cu emfază pe cel curent, ne arată cât de gravă este situația, de fapt.